Огляд Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game

Fallout: A Post-Nuclear Role-Playing Game
Деталізована графіка, захоплюючий сюжет і інтуїтивно зрозумілий ігровий процес Fallout підкорив серця і душі багато гравців. Fallout від Interplay Productions - одна з кращих RPG всіх часів.

Fallout - це серія постапокаліптичних відеоігор в жанрі RPG, створених Interplay Productions. Дія різних частин ігор відбувається в 21-23 століттях, а ретро-футуристичний сетинґ і оточення в стилі атом-панк були створені під впливом післявоєнної культури США 1950-х років. В основі культури ігрового світу поєднується надія на краще майбутнє і страх перед загрозою нової ядерної війни. Духовним спадкоємцем першої Fallout вважають відеогру 1988 року від Interplay Productions під назвою Wasteland. Дата виходу першої частини серії Fallout на MS-DOS, MacOS і Microsoft Windows - 1997 рік. З тих пір серія значно розширилася, а потім права на франшизу викупила студія Bethesda, що поклало початок новій лінійці відеоігор в жанрі ARPG.

Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game

1990-ті роки були не сильно багаті на якісні рольові ігри. З тих пір, як в 1993 році вийшла культова гра Descent, більше не випускалися гри, які так само вміло поєднували в собі оригінальний світ і складність ігрового процесу, що так подобаються фанатам RPG. У 1997 році вийшла ARPG від Blizzard Entertainment під назвою Diablo, і гравцям сильно сподобався незвичайний і деталізований світ гри. І в тому ж році вийшла ще одна чудова гра - Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game від Interplay Productions. Fallout відразу ж полюбилася багатьом геймерам за захоплюючий і незвичайний сюжет, гарну графіку і звук, а також увагу до безлічі дрібних деталей.

Fallout - це неофіційне продовження і духовний спадкоємець Wasteland 1988 року, однієї з найпопулярніших рольових ігор всіх часів. І, в той час як події більшості комп'ютерних рольових ігор відбуваються в фентезі світах орків і лицарів, заснованих на книгах Джона Р. Р. Толкіна (John R. R. Tolkien) або AD&D всесвіті, дія Fallout відбувається в майбутньому, через кілька років після того, як ядерна війна спустошила більшу частину світу. Цю катастрофу зуміли пережити лише ті, хто сховалися в гігантських підземних сховищах. В одному з таких притулків Ваш персонаж провів все своє свідоме життя. Але зламаний чіп для рециркулятора води в сховищі, змушує Вас покинути відносну безпеку Вашого підземного будинку і відправитися на пошуки нового чіпа на просторах земель пустки. Там Ви зіткнетеся з ворожими угрупованнями інших виживших, мутованими людьми та іншими, більш дивними істотами.

Історія гри досить коротка і не особливо складна, але розказана вона просто чудово. Не дивлячись на те, що деякі повороти сюжету досить передбачувані, Ви все одно напевно захопитеся цією розповіддю. До того ж, тут дуже цікавий головний антагоніст. У нього дуже незвичайний дизайн і відмінне озвучування. А на додачу, його дії визначені чіткою і зрозумілою мотивацією, а це ж основна риса кожного хорошого лиходія.

У грі досить незвичайний сетинґ, але саме оригінальність - це одна з найсильніших сторін Fallout. У цій відеогрі, замість того щоб бродити по черговому похмурому підземеллі, в пошуках стародавнього магічного артефакту або з метою знищення якої-небудь орди демонів, Ваш персонаж буде досліджувати примарні залишки нашої власної цивілізації і намагатися розгадати, що за таємничі сили управляють цим постапокаліптичним світом. У Південній Каліфорнії, по реаліям Fallout, сонце вже не таке яскраве, всюди лютує бандитизм, по родео бродять двоголові корови, а більшість супротивників озброєні ракетними установками. І, якщо причиною Вашої смерті в цьому світі не стануть рушниці місцевих жителів, вбити Вас може радіація.

Fallout - неймовірно стильна гра. Не задовольняючись екстраполяцією правдоподібного, але нецікавого високотехнологічного погляду на майбутнє, команда дизайнерів гри створила бачення майбутнього, яке поєднує в собі американську культуру часів холодної війни і ранні примітивні комп'ютерні технології (зелені монохромні екрани і електронні лампи) з сучасною енергетичною і хімічною зброєю. Одна лише початкова сцена, яка нагадує оголошення державної служби 1950-х років, але зображує тривожно похмуре й безнадійне майбутнє, неймовірно інтригує. Ви всюди зустрінете відсилання на класичні науково-фантастичні фільми і серіали, на приклад "Доктор Хто / / Doctor Who" (1963-1989), "Божевільний Макс / Mad Max" (1979) і "Той, що біжить по лезу / Blade Runner" (1982). Шанувальникам класичних фантастичних фільмів за участю Чарлтона Хестона (Charlton Heston), гра Fallout точно сподобається.

Система створення персонажів Interplay деталізована і ретельно продумана. У Fallout є величезна кількість різних типажів персонажів, яких Ви можете створити і відігравати. Ігровий процес теж буде змінюватися в залежності від того, які характеристики Ви прокачуєте. Саме з цієї причини, Fallout дуже цікаво перепроходити в другий і більше разів. І це добре, що гра настільки реіграбельна, адже основна сюжетна кампанія тут досить коротка.

Гра Fallout використовує гібридну систему розвитку персонажа, засновану як на рівні (Ваш персонаж отримує нові рівні, накопичуючи бали досвіду), так і навичках (у Вашого персонажа є десять основних типів навичок, які можна покращувати по ходу всього проходження). Ви також можете відкрити для свого персонажа дві особливості (наприклад, здатність бачити і функціонувати ефективніше в нічний час). Кожна особливість має як позитивний, так і негативний вплив на Вашого персонажа. Деяким гравцям напевно сподобається здатність "криваве місиво", яка дозволяє Вам вбивати своїх супротивників досить жорстокими і кривавими способами. Після того, як Ви прокачаєте свого персонажа до третього рівня, то отримаєте ще й вельми корисні перки. У цій грі Ви можете бути ким завгодно - добродушним доктором, який віддає перевагу величезним рушницям, спритним гімнастом, безжальним вбивцею або везучим злодієм. Кожен вибір, який Ви робите, вплине на Вашу гру, а також на те, як оточуючі будуть реагувати на появу Вашого персонажа.

Що в грі злегка розчаровує, так це взаємодія з NPC. Більшість неігрових персонажів в Fallout не особливо говіркі, замість цього вони вважають за краще просто безтурботно бігати по локації. Як і в ранніх іграх серії Ultima від Річарда Герріота (Richard Garriott) і студії Origin Systems, стаціонарні NPC, як правило, досить важливі для сюжету, а тому з ними можна вступити в діалог. Але ось мобільні NPC можуть лише вигукнути одну з трьох стандартних фраз. Іноді, однак, Ви будете мати справу з більш балакучими персонажами, які будуть виглядати як анімована голова маріонетки. Розмови з подібними героями зазвичай змушують Вас вибирати, як Вам діяти - як герой чи злодій. Відігравати злого персонажа набагато веселіше, але це також істотно знизить Вашу карму або репутацію, а це, в свою чергу, вплине на те, як до Вас будуть ставитися інші персонажі.

Хоча керуєте в Fallout Ви лише одним персонажем, Ви можете переконати деяких NPC приєднатися до Ваших пригод. Але безпосередньо управляти їх діями Ви, на жаль, не зможете. Ще одним розчаруванням є те, що ці персонажі, по всьому видимому, отримують особливе задоволення від блокування дверних прорізів або стрільби Вам в спину з напівавтоматичної зброї. Ви також не можете отримувати доступ до інвентарю своїх товаришів, а тому Ви не можете забрати у них якісь предмети або надати їм кращу броню.

Характери Ваших супутників розкриті не дуже добре. Звичайно, це досить чарівні герої, але в ході гри Ви не зможете занадто близько з ними познайомитися. Однак до цих персонажів все одно прив'язуєшся, в основному завдяки тому, що в ті моменти, коли вони не перекривають Вам шлях і не стріляють Вам в спину, вони досить корисні і дійсно допомагають під час боїв.

Ігровий світ представлений в ізометричній перспективі, графіка ж дуже деталізована і за стилем та якістю чимось нагадує відеогру Crusader: No Remorse від студії Origin Systems. Невелике світіння, яке оточує Вашого персонажа, гарантує, що Ви ніколи не пропустите об'єкти, які в іншому випадку були б затемнені ізометричною перспективою гри. Постапокаліптичний світ Fallout створено з чималою кількістю іронії. Ви будете повсюди зустрічати розбиті машини, але переважаючим засобом пересування в цьому світі чомусь є караван, запряжений двоголовими коровами.

Музика в грі теж відмінна і кожна локація тут має особливу мелодію, яка обов'язково Вам запам'ятається. Тим часом, звукові ефекти не настільки вражаючі, але цілком приємні. Інтерфейс гри зроблений відмінно і працює теж добре, особливо після того, як Ви освоїте різні режими курсору. Екран інвентарю, однак, трохи незручний. Через відносно вузький дисплей, щоб переглянути всі Ваші предмети, Вам доведеться довго перегортати вниз.

Битви в Fallout дуже цікаві. Існує велика різноманітність зброї - пістолети, гвинтівки, кулемети, ракетні установки, вогнемети і плазмові гармати. Все з перерахованого вище ідеально підходить для знищення Ваших ворогів. Бої тактичні і покрокові. Особливу важливість мають ініціатива персонажа, бали дії і різні режими атаки. Механіка прицілювання працює відмінно, і Ви напевно отримаєте неймовірне задоволення, якщо вистрілите по ногах супротивника зі снайперської гвинтівки і таким чином призупините його подальше пересування.

У початковій версії Fallout було досить багато багів, а також інших технічних помилок і, хоча через деякий час Interplay випустила патчі з виправленнями, в грі все одно присутня достатня кількість ґлітчей, які суттєво псують гру. Як свідчить ігрове керівництво, назване Керівництвом по виживанню для вихідців зі сховища, зберігайтеся частіше. І це дійсно чуйна порада, до якої варто прислухатися. Ігровий процес в Fallout, по більшій мірі, нелінійний, але іноді хронологія подій збивається і квести відбуваються в нелогічній послідовності, що може призводити до невеликих помилок. І хоча розробники виправили всі збої, які дійсно могли б перешкодити Вам пройти гру, все ще залишилися деякі баги, які унеможливлюють проходження певних квестів.

Незважаючи на те, що в грі присутні незначні недоліки, Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game - це не тільки гідний приймач чудової Wasteland, а й чудова гра сама по собі, яка цілком заслуговує свого звання "сучасної класики". Деталізована графіка, захоплюючий сюжет і інтуїтивно зрозумілий ігровий процес роблять Fallout однією з кращих RPG всіх часів.

• відмінна і цікава історія, яка відбувається в дуже цікавому сетинґу
  • детальна система прокачування персонажа
  • безліч способів, за допомогою яких Ви можете "відігравати" Вашого персонажа